Sunt zile când scrisul este tot ce îți rămâne și în ciuda singurătății continui să scrii ca și când acesta ar fi salvarea pe care nu o poți obține în nici un alt fel. Abia atunci când ești singur și abandonat de toată lumea și te refugiezi în litere și cuvinte știi că ești scriitor și că nu poți trăi fără poveștile tale. Cam așa trăiesc eu de pe la zece ani și sunt convinsă că astfel trăiesc toți cei care se îndeletnicesc cu această meserie, pentru că a fi scriitor înseamnă a practica o meserie, altfel recunoscută de nomenclatorul de meserii. Totuși statutul scriitorului este încă unul greu încercat, pentru că sunt numeroase edituri care nu plătesc drepturi de autor sau și mai rău care cer bani în schimbul publicării, și astfel piața literară a devenit una pervertită și nu neapărat bazată pe talent. Astfel, marii scriitori trebuie să se facă auziți pe o piață inundată de nonvaloare. Un cititor avizat va ști să îi deosebească, dar ce se întâmplă când ai primul contact cu literatura română contemporană și această intersecție se produce cu unul dintre autorii ale căror texte nu aduc nici un fel de plusvaloare? Sunt toate șansele să nu mai vrei să încerci și altceva, iar pe o piață ca a noastră, unde fiecare cititor contează, o astfel de decizie va defavoriza scriitorii care chiar mânuiesc condeiul ca adevărați artizani. Și aici intervin eu și zic că impostura ar trebui sancționată! Că editurile care vin cu oferte de genul „publicare la preț avantajos” ar trebui demascate și refuzate de oricine are pretenția că este cu adevărat scriitor. Scriitorul este dator să scrie, iar tu, ca editură, trebuie să îl publici dacă merită, să-l promovezi și să-i plătești drepturile de autor.
Despre autoare:
Alexandra Medaru (n. 1988; București) este scriitoare de literatură fantastică și realistă (proză, dramă, poezie), critic literar și editor, fiind redactor-șef al revistei P(RO)EZIA și colaborator permanent al e-revistei EgoPHobia unde conduce două rubrici, Arena culturală: cartea și filmul (în calitate de critic literar) și Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra (în calitate de editor).
A publicat un volum liric, „Demoni și demiurgi” (Editura EIKON, 2017), poezie în volumul „Tramvaiul Poeziei” (Editura Paralela 45, 2019) și proză în antologiile „Eroi fără voie” (Ed. Millennium Books, 2015) și „Centenarium StrING” (Editura Tornada, 2018).
Are apariții de poezie, proză, studii critice, editoriale în publicațiile Apostrof, Argos, Echinox, eCreator.ro, EgoPHobia, Noise Poetry, O mie de semne, Parnas XXI, Postmodern, P(RO)EZIA, Puterea – Cotidian Național, Revista Online de SF&F Galaxia 42, Revista de povestiri, Revista de suspans, Select News și pe platforma Queero. Amintim câteva lucrări semnificative: Păcatul (2013), Întâlnire cu un bărbat, un satir și un motan (2016), Gomes Leal – poet al Satanei sau al lui Hristos? (2016), A fi sau a nu fi scriitor… (2017), Ființele nopții din urmă (2017), Marea unire și cultura veșnicei influențe (2018) sau Henrik Ibsen – “Peer Gynt” (2019). Poeme ale sale au fost traduse în limba spaniolă și publicate în Chile.
În 2014 i s-a acordat Premiul al II-lea la Inspired – Concurs de idei, secțiunea Dramaturgie, pentru lucrarea Contrabandă-n alb și negru.
Blog personal: http://www.taramuridenicaieri.ro.
2 gânduri despre “Publicare la preț avantajos”