Poeme

Lorena Georgiana Craia

CÂNTEC

nu prea mai avem timp
pentru veșnică-adormire
sicriele alunecă
printre îngeri și crevase   

orga noastră din oase
când bat clopote albe și moi
parcă are nevoie
nu de un Dumnezeu   

ci de doi       

3 iulie 2019, Constanța

TÂRZIU

dacă tot ne întrebăm degeaba
despre retorica absolutului
poate că răspunsul conține
un umor de nesuportat

și plângi
în timp ce strângi la piept
păpuși decapitate

un fel de ipocrizie a monumentelor
de a se eroda
odată cu trecerea timpului
odată cu trecerea ta

8 octombrie 2018 – 11 februarie 2019, Constanța

Despre autoare:


Lorena Georgiana Craia (n. 22 aprilie 1985, Constanța) este căsătorită și are trei copii. A scris primele versuri la opt-nouă ani. A participat la un concurs de poezie în clasa a VII-a, la Miercurea-Ciuc. După absolvirea Școlii generale nr 43 „Ferdinand” cu profil UNESCO din Constanța, Lorena Craia este acceptată la Liceul Teoretic „Traian” în anul 2000. Din motive personale, aplică pentru un transfer la Liceul Teoretic „Decebal”, unde și finalizează studiile liceale în 2004. În anul terminal participă la Olimpiada de limbă și literatură română „Mihai Eminescu” de la Galați, unde obține notă maximă la etapa județeană (10), calificându-se astfel la etapa națională. A absolvit Facultatea de Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța și a urmat cursuri în Marea Britanie, la Școala de Management din cadrul Universității Bradford.
Mai scrie între timp, dar nu publică. În 2016, la 22 iulie, devine membru al Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”, sub îndrumarea domnului Aurel Lăzăroiu, care organizează și debutul literar printr-un caiet de sală, Diminețile unui anotimp. Un an mai târziu, în 2017, se reorientează către un cenaclu literar nou înființat de către Eduard Zalle și George Mihalcea, Cenaclul Literar „Glykon”, al cărui membru fondator devine împreună cu Eduard Zalle, George Mihalcea, Walter Ghicolescu, Mariana Butnaru. În același timp, devine membru al Cenaclului 9 (componentă a Direcției 9), coordonat de Adrian Suciu. Se retrage mai târziu, tot din motive personale.
Din 2016 până în prezent a publicat în diverse apariții online, reviste de cultură și literatură, rubrici de specialitate, precum eCreator (colaborează periodic din august 2016), Ziua de Constanța (din august 2016, la secțiunea „Poezia Zilei”), Rotalianul (din octombrie 2016), Ars Retorica (din martie 2017), Parnas XXI (din mai 2017), Agora (Trimestrial de cultură și dialog interdisciplinar – tipărit), Radio Metafora (din aprilie 2018), Poezia (Revistă de cultură poetică – apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, p.63), Povestea Locurilor (din noiembrie 2018), Citatepedia (din ianuarie 2019), Revista Logos și Agape (din aprilie 2019), Monitorul de Poezie, apariție lunară (nr. 4, aprilie 2019, pg. 17), Urmuz (din 2019), Detectiv cultural (din 2019), Literatorul (din 2019).
A acordat și diverse interviuri: Literatura pe tocuri (8 iulie 2016), Criteriul Național (19 august 2016), Logos și Agape (12 mai 2019).
În septembrie 2016 apare în Antologia de creație literară a Cenaclului „Mihail Sadoveanu”, Urme, Editura MAR.
În octombrie 2016 participă la Concursul național de creație literară „Fascinația Mării”, ediția a IV-a, secțiunea Poezie, unde obține locul I.
În septembrie 2018 apare în Antologia de literatură constănțeană Integritate, Editura Anticus Press, Constanța, 2018.
În octombrie 2019 apare în Monitorul de poezie – Revistă foileton, cu poezie de bon-ton, ediție aniversară, Editura Art Creativ, București.
Tot în 2019 apare în Poezia 2019 (antologie), ediție îngrijită de Gabriel Cojocaru și Adrian Suciu, la Editura Grinta, Cluj-Napoca, cu un grupaj de nouă poezii.
S-a implicat și în alte proiecte cu specific literar-artistic. În februarie 2017 participă la un eveniment realizat de Cenaclul 9, în parteneriat cu Cenaclul literar „Glykon”, la care este invitată cantautoarea de muzică folk Maria Gheorghiu. Începând cu iunie 2016, colaborează cu diferiți reprezentanți ai muzicii folk, precum Walter Ghicolescu (Diminețile unui anotimp, Lună nouă, lună nouă, Echilibru-n piruetă, Spre casă), Laurențiu Marinescu (Așteptare), Lucian Gevelegian (Declin opalin, Tot despre lună, Egretele sunt prea târzii), Vali Petcu (Oameni buni și frumoși), Octavian Palfi (Cât de frumoasă).
În prezent, este profesor de limbă engleză pe cont propriu. Pregătește persoanele interesate în a susține examene Cambridge. Momentan, lucrează la o colecție de poezii scrise în limba engleză și la o serie de traduceri. A construit din august 2016 o bibliotecă virtuală (Testament Literar), în care adună creații importante ale scriitorilor din literatura universală, biografii, publicații de colecție, istoria literaturii, critică și analiză literară.
Volumul de debut, Dumnezeu vinde marțipan, cu o precuvântare a scriitorului George Mihalcea, urmează a fi lansat anul acesta. Pregătește un al doilea volum, Fiindcă suntem de platină (poezii cu tematică), cu sprijinul AMVVD (Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor de Război).

2 gânduri despre “Poeme

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s