Numai literatura

Literatura scrisă de femei este mai bună ca niciodată. O spune chiar numărul acesta al revistei în care apar numai prezențe feminine, un număr pe care îl consider mai puternic ca precedentele pentru că autoarele care au fost publicate vin cu materiale îmbrăcate în arome diferite, una mai parfumată precum cealaltă. Sunt stiluri unice. Sunt scriituri puternice. Și asta îmi dă speranța că literatura autohtonă poate avea și în prezent voci feminine care să lase o amprentă puternică asupra cititorilor. Faptul că avem în prezent un premiu literar dedicat exclusiv femeilor îmi întărește acest crez. Și sunt convinsă că tot mai des se va vorbi despre literatura scrisă de femei, cel puțin în acele cercuri literare care contează. Și ăsta în sine e un lucru extraordinar!

Poate ar fi mai multe de zis, dar în cazul de față simt că numai literatura poate vorbi despre cât de bine scriu femeile. Până la urmă doar rândurile pe care le pui pe hârtie arată ce lumi extraordinare pot lua naștere din pana unei scriitoare. Și numărul acesta cuprinde, printre altele, povești fantastice, povești de dragoste, poeme ascunse, poeme confesive, pe care vă invit să le descoperiți și să le dați mai departe, pentru că fiecare dintre autoare merită să fie descoperită de cât mai mulți cititori.

Aș scrie pagini întregi despre literatura feminină, dar câteodată e bine să nu te lungești, să lași poveștile sau poeziile sau articolele să vorbească de la sine. Totuși aș vrea să menționez aici că avem și un fragment de roman în acest număr, scris de Cezarina Anghilac, cu care am fost colegă de cenaclu câțiva ani. Nu am apucat să parcurg întreg volumul, dar tocmai acest fragment îmi întărește convingerea că și un debut poate fi grozav, dacă ești dispus să muncești pentru asta. De fapt, se vede că toate autoarele care apar în acest număr au avut grijă ca textele lor să arate impecabil, și asta nu poate decât să bucure cititorul din mine. Fetelor, sunteți minunate!

Despre autoare:

alexandra-medaru

ALEXANDRA MEDARU (n. 1988; București) este scriitoare de literatură fantastică și realistă (proză, dramă, poezie), critic literar și editor, fiind redactor-șef al revistei P(RO)EZIA și colaborator permanent al e-revistei EgoPHobia unde conduce două rubrici, Arena culturală: cartea și filmul (în calitate de critic literar) și Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra (în calitate de editor).

A publicat un volum liric, Demoni și demiurgi (Editura EIKON, 2017), poezie în volumul Tramvaiul Poeziei (Editura Paralela 45, 2019) și proză în antologiile Eroi fără voie (Ed. Millennium Books, 2015) și Centenarium StrING (Editura Tornada, 2018).

Are apariții de poezie, proză, studii critice, editoriale în publicațiile Apostrof, Argos, Echinox, eCreator.ro, EgoPHobia, Noise Poetry, O mie de semne, Parnas XXI, Postmodern, P(RO)EZIA, Puterea – Cotidian Național, Revista Online de SF&F Galaxia 42, Revista de povestiri, Revista de suspans, Select News, UtopIQa și pe platforma Queero. Amintim câteva lucrări semnificative: Păcatul (2013), Întâlnire cu un bărbat, un satir și un motan (2016), Gomes Leal – poet al Satanei sau al lui Hristos? (2016), A fi sau a nu fi scriitor… (2017), Ființele nopții din urmă (2017), Marea unire și cultura veșnicei influențe (2018), Henrik Ibsen – “Peer Gynt” (2019), Madona cu lacrimi de sânge (fragment, 2020), Simfonia ascunsă (fragment, 2021) sau Un vers ca o despărțire (2022). Poeme ale sale au fost traduse în limba spaniolă și limba engleză și publicate în Chile, Spania și SUA.

În 2014 i s-a acordat Premiul al II-lea la Inspired – Concurs de idei, secțiunea Dramaturgie, pentru lucrarea Contrabandă-n alb și negru.

Blog personal: http://www.taramuridenicaieri.ro.

2 gânduri despre “Numai literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s