Interviu cu Ștefan Bolea, poet, filosof și autor al volumelor „Biblia nihilistă”, „Caietul Roxanei” și „Theoria”

(realizat de Alexandra Medaru)

Ștefan Bolea este doctor în filosofie și în literatură, publicând douăsprezece volume de poezie, memorialistică ficțională sau filosofie, dintre care amintesc titluri precum „Ontologia negației. Eseu despre nihilism” (Casa cărții de știință, 2004), „Gothic” (Herg Benet, 2011), „Caietul Roxanei” (Editura Crux Publishing, 2018), „Existențialismul astăzi” (Editura EIKON, 2019) sau „Jung și filosofia umbrei” (Editura Tracus Arte, 2019). Colaborează îndeaproape cu editura Crux Publishing (din 2015) și cu revista anglo-americană Philosophy Now, fiind, de asemenea, redactor al revistei Apostrof și co-fondator și redactor-șef al publicației online EgoPHobia. Despre opera sa s-au scris numeroase cronici, iar valoarea textelor sale a fost recunoscută de-a lungul timpului prin intermediul celor 21 de premii sau distincții la concursuri naționale și internaționale. În plus, anul trecut, Ștefan Bolea a fost unul dintre câștigătorii burselor de creație literară Cărturești la categoria Eseu.

Bună, Ștefan! Ești unul dintre autorii care au beneficiat de o bursă de creație în România. Cum a fost această experiență pentru tine?

Excelentă, fiind prima de acest gen pentru mine. Sincer, încă sunt uimit că am fost selectat.

Ai câștigat bursa Cărturești la categoria Eseu. Ce ne poți spune despre manuscrisul cu care ai concurat? Îl vom vedea publicat în curând?

Manuscrisul e gata. A fost refuzat recent de Humanitas.  

Ești implicat în numeroase proiecte: Apostrof, EgoPHobia, dar pregătești și trei cărți în limba engleză. Dintre acestea pe care îl simți cel mai apropiat de tine și de ce?

Momentan, niciunul. EgoPHobia, pe primul plan, totuși.

Colaborezi din 2015 cu editura Crux Publishing. Aveți ceva în plan în viitorul apropiat?

Caietul psihopatului, ed. II (2023). Sperăm…

Ai scris poezie, memorialistică, filosofie. Ai de gând să abordezi și alte stiluri sau genuri în operele tale?

Deocamdată nu. Dacă mai trăiesc până atunci, voi scrie proză după 50-60 de ani.

Ești un scriitor consacrat, având douăsprezece volume la activ. Cum a fost drumul tău până aici și ce i-ai spune unui debutant?

Nu sunt deloc consacrat, ci ignorat. I-aș spune să le spună hater-ilor: 2 GO FUCK THEMSELVES. Via dolorosa, păstrând proporțile, desigur.

Ești, de asemenea, și multi-premiat, național și internațional. În ce măsură contează aceste distincții pe piața literară? Ți s-au deschis uși care înainte erau închise?

Nu mi-au deschis nicio ușă. Am trăit 4 ani pe salariul minim. La facultate predam pe 200 de lei pe lună ca lector asociat.

Am avut ocazia să citesc până acum șapte dintre cele douăsprezece volume ale tale și mi-este foarte greu să aleg o carte preferată pentru că fiecare este puternică și zdrobitoare în același timp. Cum a fost procesul de creație din spatele lor și ai vreun volum pe care îl preferi celorlalte?

Existențialismul mi-a ieșit bine, Jung iar. Din volumele de poezie, Gothic. Sincer, uneori mi-e scârbă de ele și mi-e rușine că le-am publicat.

Conduci o revistă, ești redactor la o alta. Cât de diferită e munca la aceste publicații față de cea pentru propriile scrieri?

Înveți să scrii.

Stilul tău literar este unic în peisajul românesc. Ce te-a influențat în modul tău de a scrie?

Mulțumesc. M-a ajutat că citeam Dante (în germană), Shakespeare și Baudelaire (în original) la 12 ani.

Ai un arsenal literar de invidiat. Te-ai gândit vreodată să îl pui la dispoziția cursanților printr-un curs de scriere creativă? Și care e părerea ta despre aceste cursuri? Poți învăța pe cineva să scrie sau totul stă în talent?

Nu îmi place să predau, nu mă consider un bun profesor. Fără talent, poți fi Edison, dar niciodată Tesla. Ce alt curs de scriere creativă poate exista în afară de lectura cărților mari și mici? + modestie, altfel trufia scufundă barca și nu toți mergem pe apă.

În 2023, vor apărea Versetele gnostice la Școala Ardeleană. La ce să ne așteptăm de la acest volum?

Nu știu nici eu. Sunt la a 80-a variantă și tot nu e gata. Expect the unexeptected.

Am vorbit despre cărți, reviste, premii. În final, vreau să vorbim despre planuri. Ce altceva mai urmează în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat?

M-aș bucura ca în primul rând să existe viitor.

Îți mulțumesc, Ștefan! Și multă baftă în continuare!

Eu îți mulțumesc, Alexandra, Să fie!

2 gânduri despre “Interviu cu Ștefan Bolea, poet, filosof și autor al volumelor „Biblia nihilistă”, „Caietul Roxanei” și „Theoria”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s